Skøytegruppa 1932-

Den 15. mars 1932 ble det holdt et møte på Tingvoll av alle skøyteinteresserte på Stange. Stange skøyteklubb ble her stiftet, og det første styret fikk følgende sammensetting:

Leder: M. Rustad
Nestleder: Kr. Mickelsen
Kasserer: H. Nyland
Styremedlem: Hj. Hensvold, Anton Lunde og Kåre Olsen

De første årene ble bane anlagt på Våletjernet (Roa), og allerede 20. mars stiftelsesåret, ble det første løp avholdt. Det var klasser for både voksne og barn og en egen pikeklasse. 55 løpere fra Tangen og Stange deltok.

I 1933 ble den første lille hytte satt opp, den var på 3*2 m med sprinkelgolv, samme år ble også det første lys tent på banen. Det var en enkel, stor lampe. Som en ser var kravene små, men tidene var vanskelige, og problemene var mange, både sportslig og politisk.

Helt fra begynnelsen sendte klubben løpere til start i naboklubbene med hederlige plasseringer

Flere ganger opp gjennom årene ble det drøftet å flytte banen til idrettsplassen(v/Telthuset), men flere forhold gjorde at det ble utsatt. Det var bare plass til 300m bane, og vannsituasjonen var ikke god. I sesongen 1938/1939 ble planene endelig realisert og skøyteklubbens utstyr og hytte ble også flyttet.  Den 15. januar 1939 ble den nye banen åpnet på øvre plassen.  400 mennesker var kommet til åpningen, der Petter Sinnerud, Hans Egnestangen og Aage Johansen med flere deltok.

Fra våren 1940 til høsten 1945 lå skøytegruppa nede. Det første årsmøtet etter krigen ble igjen holdt på Tingvoll, og Einar Nordby ble valgt til formann. Den 25. mars 1946 ble skøyteklubben tatt opp som gruppe i Stange Sportsklubb.  Åpningsløpet etter krigen var først 5. januar 1947.

I begynnelsen på femti-tallet ble bana flyttet fra øvre plassen ned til Stange stadion, hvor det ble 400m bane. Foruten det første styret var det mange andre som tok sin tørn i arbeidet med skøytesporten i Stange. Her kan nevnes Adolf Bartnes, Einar Norby, John Johansen og Alf Brovold. 

I årene som er gått, er det blitt lagt ned mye arbeid på å holde bana i god stand. Økonomien har ikke alltid vært like god, men standarden på anlegget er stadig blitt hevet.

Det er mange løp som her er avviklet, og deltakelsen har vært stor og variert, fra små klubbløp til god internasjonal deltagelse. Blant utenlandske løpere som har gjestet Stange kan nevnes: Broekman, Huiskes, Van der Voort, Pajor, Cronshey m.fl.

Som arrangør av løp har skøytegruppa vært meget dyktige og har blitt tildelt flere større løp av Norges Skøyteforbund, bl.a. NM damer for senior og junior 1979, NM hurtigløp enkeltdistanser junior, damer/herrer 1989, Landsmesterskapet 12-15 år i 1990, LM 1993 som var tidenes første innendørsmesterskap i Norge, NM enkeltdistanser junior 1995, NM sprint junior 1996, Landsmesterskapet i 2004

Etter hvert ble skøytebana flyttet til Stange Idrettspark der vi var tilbake til "Våltejernsnivå". Vi hadde ikke noe klubbhus, så vi flyttet med oss speakerbua fra gamlebana, fikk satt opp to moelvenbrakker som garderobe, men savnet vann og toalettforhold. Offisielt ble ny-bana åpnet av ordføreren den 11/2-97.

Under denne perioden klarte vi allikevel å opprettholde aktivitetsnivået. Når vi etter 5 sesonger, under kummerlige forhold, endelig kunne ta i bruk nytt klubbhus, var forventningene store. Vi skulle starte opp med å vise skøytenorge vårt fine anlegg med å arrangere Landsmesterskapet på hjemmebane. Dessverre måtte dette flyttes til Vikingskipet, men klubbhuset ble ferdigstilt og  vi ser nå med optimisme på framtiden.

Av sportslige resultater i "nyere tid" kan det spesielt nevnes: Henning Nilsen med sine mange norske rekorder i aldersbestemte klasser hvor de siste først ble slettet i Vikingskipet under LM 2004, ca. 20 år etter at de ble satt. Han fikk 4 gull, 3 sølv og 3 bronser i junior NM, 5 gull og I sølv i Landsmesterskap og NSFs distansemerke i sølv.

Stian Haugsrud med NM bronse i sprint menn senior, 3 sølv og 2 bronser i NM enkeltdistanser senior, I gull NM sprintjunior, I bronse NM enkeltdistanse junior. I tillegg er Stian blitt tildelt NSFs distansemerke i gull sprint som klubbens eneste løper.

Anna Øvergaard: NM allroundjunior, I gull og I sølv, NM enkeltdistanser jun. 2 sølv og I bronse og 6 gull, I sølv og 2 bronser i LM, hun har også fått NSFs sølvmerke i allround og sprint.

Inga Anne Vasaasen: Bronse NM allround og enkeltdistanse i 2017 og 2018. 

Martine Ripsrud: Gull, sølv og bronse i NM enkeltdistanse og sølv og bronse i sprint-NM samt bronse i EM team sprint. 

Ellers har Hege Ripsrud, Bente Andersen og Kristian Bjørtomt blitt landsmestere og Mona Andersen, Tor Arne Engen, Kjetil Løkken oppnådd sølv mens Anne Marthe Gjestvang, Margrethe Krogsrud Stig Kjetil Trøttmoen har vunnet bronse. Ellers har Mette Lund og Anna Øvergaard tatt gull, Bente Andersen, Anne M. Gjestvang og Mona Andersen tatt sølv og Torill Hansen, Tove Nafstad og Bente Andersen tall bronse på LM stafett.

Klubben har hatt mange ildsjeler opp gjennom årene og av de har John Johansen, Alf Brovold, Torstein Sesseng, Henry Hansen, Ragnar Andersen og Jens Vasaasen blitt hedret som æresmedlemmer i klubben.