Svømming

Det hele begynte så smått sommeren 1959. SSK arrangerte svømmekurs på Gillundstranda i 1959 med Stein Huse som instruktør. Selv om Mjøsa er en "kald dame", var det mange som deltok, og året etter fortsatte svømmekursene . Flere av de som deltok på disse kursene viste talenter for svømming. Omtrent samtidig ble svømmehallen på Stange skole bygget. Det var flere diskusjoner om hvor stor svømmehall Stange hadde behov for. Stein Huse var en av dem som aktivt argumenterte med en 25-metershall, men nådde dessverre ikke fram med sine synspunkter til tross for at det ikke hadde blitt vesentlig dyrere enn å bygge dagens hall. STUI var nemlig villig til å gå inn med mer penger hvis hallen ble bygget som 25-meter.

I september i 1960 møttes Alf Brovold, Otto Bjørge, Gerd Østvold, Bjørn Nyland, Terje Engh og Stein Huse på Tingvold til et konstituerende møte. De bestemte seg for å starte en svømmegruppe i SSK. Gruppa ble formelt stiftet 10. januar 1961 med Stein Huse som gruppas første formann .

Det var stor aktivitet i svømme gruppa . Rundt 400 deltok på svømmekurs, og de fleste lærte å svømme. Noen ønsket mer enn bare å lære å svømme, og begynte med trening. De deltok på flere stevner der de oppnådde svært gode resultater.

I 1962 ble SSK svømmegruppe for alvor satt på svømmekartet. Flere svømmere hadde kvalifisert seg til å delta i norgesmesterskapet for gutter og jenter (senere junior-NM) i Sentralbadet i Bergen. Det ble en knallåpning der SSK fikk to norske mestere: Leif Nyland på 200m bryst og Inger-Kari Kalsveen på 400m fri, begge med nye mesterskapsrekorder. I tillegg tok Inger-Kari sølvmedalje på 100m fri og på 4x 100m medley tok Erik Deglum, Harald Hoel, Leif Nyland og Jarle Hoel bronse. Det var også mange andre fine plasseringer av svømmere fra SSK.

Da svømmerne fra Stange kom tilbake fra NM i Bergen arrangerte Stange kommune en mottakelse i gymsalen på Stange skole. Svømmerne ble hedret av ordfører og flere prominente personer. Stange Janitsjar spilte fanfare. 

Suksessen fortsatte. Året etter ble Gunnhild Langseth norsk juniormester på 200m bryst. Leif gjentok prestasjonen fra året i forveien, og i tillegg tok Stange-svømmerne flere andre medaljer. Leif tok i årene som fulgte ytterligere to gullmedaljer i junior-NM.

I 1963 ble NM langbane arrangert i Frognerbadet. Tre svømmere fra Stange hadde kvalifisert seg: Eva Haugen, Erik Deglum og Inger-Kari Karlsveen. Ingen av svømmerne gikk helt til topps, men Stange gjorde seg absolutt bemerket. Det var nesten en selvfølge at Osloklubbene og Bergensklubbene "byttet på" åta medaljer og litt til i NM. Inger-Kari hadde kvalifisert seg på 400m fri. Dette vakte oppsikt og en av representantene fra Oslo ble nysgjerrig på hvor svømmerne fra Stange trente. Mjøsa om sommeren kanskje? Men hva med vinteren? En svømmer fra bygda var ikke noe å bry seg om. Trodde de. Inger-Kari svømte inn til en bronsemedalje. Noe som vakte oppsikt blant lederne fra Oslo og Bergen. Skulle ei ukjent jente fra Stange slå deres etablerte svømmere? Etter hvert måtte også svømmemiljøene i Oslo godta at de fikk konkurranse fra svømmere som ikke bodde i Bergen.

Stangesvømmerne fortsatte i noen år å ta for seg av medaljer i ulike stevner på juniornivå. Men bortsett fra Inger­ Karis medaljer i senior-NM og hennes og Leifs deltakelse i nordisk mesterskap og europamesterskap var det ikke flere som nådde opp ordentlig etter junioralder.

På denne tiden var svømmegruppa en av de største svømmegruppene i landet. Det var nær 200 aktive svømmere i tillegg til kursvirksomheten, og Stange markerte seg med svært gode resultater i de aller fleste stevnene de deltok i. SSK fikk flere kretsmestere og medaljer i DM-finaler.

Samtidig som aktiviteten var svært høy slet svømmegruppa med problemer.

I 1965 ble treningstidene skåret kraftig ned av skolens ledelse. Fra å trene 1-2 ganger fem ganger i uka, ble det kuttet ned til 2 kvelder pr uke, og antall timer de disponerte i svømmehallen ble drastisk nedskåret. Til slutt ble det for vanskelig å drive. Styret fattet et enstemmig vedtak om å nedlegge svømmegruppa 17. oktober 1968.

Men hedemarkingen går for å være litt treg av seg. Noen ganger er det en fordel. Det var nemlig ikke alle som syns like mye om nedleggelsesvedtaket. Derfor var det noen ildsjeler som fortsatte, og gruppa ble aldri nedlagt.

Aktiviteten var liten, men på det jevne. Gruppa slet med elendig økonomi. Sammen med problemer med å skaffe trenere gjorde dette gruppa tung å drive. Til tross for dette var det svømmere som oppnådde gode resultater på stevner.

Tidlig på 80-tallet tok aktiviteten seg opp. De tidligere svømmerne hadde gitt seg eller meldt overgang til andre klubber, samtidig som mange unge hadde lyst til å prøve seg i denne idretten. Aktiviteten økte svært mye samtidig som økonomien ble styrket.

Stange markerte seg på nytt for alvor i 1983 i mini-KM i Eidskog. Dette var det første stevnet på flere år der mange svømmere fra Stange deltok. Stange tok KM-gull i nesten alle øvelsene de stilte opp i, både individuelt og som lag, for begge kjønn. I tillegg kom mange andre medaljer og fine plasseringer. I flere øvelser måtte svømmere fra de andre Hedmark-klubbene konkurrere om plassene bak Stanges svømmere. SSK var klart beste klubb. Disse resultatene kom som en overraskelse på resten av svømme-Hedmark. Samtidig var det starten på en periode der SSK markerte seg sterkt i små og store stevner i og utenfor distriktet.

I årene som kom var det største problemet for de svømmerne som ønsket å utvikle seg, at det var for liten tid avsatt i svømmehallen. Etter hvert som svømmerne ble noe eldre sprakk derfor miljøet. Noen ga seg og noen meldte overgang til andre klubber. I noen år drev svømmegruppa mest med opplæring, men konkurransene  ble ikke   lagt  helt på hylla. Det  var deltakelse med svært bra plasseringer på stevner i kretsen og nabokretsene. Men treningsforholdene var for dårlige til at de kunne nå helt til topps i større stevner. Rundt 1994 tok aktiviteten seg noe opp. Stange hadde mange små svømmere som gjorde det svært bra i stevner i omegnen, også i større stevner som for eksempel i Mjøs-Svøm.

En av profilene fra nyere tid er Lars Erik Dæhli som svømte på EM laget til Norge. Lars Erik startet sin svømmekarriere i Stange, og debuterte som 6-7 åring. De første årene trente han i 12 ,5 meters bassenget på Stange og byttet etterhvert til Hamar IL. En annen av samme generasjon som har representert Norge internasjonalt og med medaljer i NM er Lasse Hoel som i likhet med Lars Erik byttet til Hamar IL etter å ha startet i SSK.

Svømmegruppa har gjennom årene arrangert svømmekurs for en rekke grupper, bl.a. fremmedkulturelle og gjennom skole og barnehage. Harald Hoel har vært en viktig mann her, og trekkes frem som en viktig grunn til at svømmeferdighetene til barn i Stange har vært helt i norgestoppen. 

Ekstraordinært årsmøte i SSK vedtok i november 2017 at svømming skulle gå ut av SSK fra 1.1.2018. 

Kilde: Historiehefte fra SSKs 100-års-jubileum i 2004. Ta kontakt om du har mer kunnskap om historien rundt denne undergruppen.  Mye av historien stopper rundt 2004, men oppdateres fortløpende.